Inleiding tot Ayurveda
Vertegenwoordig je natuurlijke essentie en vier het leven!
Ayurveda is meer dan alleen een populaire vorm van alternatieve geneeskunde. Het is een systeem van holistische genezing in tegenstelling tot alle andere. De ayurvedische geneeskunde, die meer dan vijfduizend jaar oud is, leert ons de wereld te zien zoals die zich verhoudt tot de elementen - of doshas - van vata, pitta, en kapha. Volgens de Ayurveda wordt iedereen geboren met een mix van deze drie doshas. Het bepalen van je primaire dosha is de eerste stap naar het vinden van je optimale staat van evenwichtige, natuurlijke gezondheid. Als je je eigen unieke Ayurvedische lichaamstype niet kent, raden we je aan om onze gratis dosha-quiz te doen.

Wat is Ayurveda?

De naam "Ayurveda" is afgeleid van twee woorden in het Sanskriet, "ayus" dat "leven" of "lange levensduur" betekent en "veda" dat "wetenschap" of "heilige kennis" betekent. Ayurveda's definitie vertaalt zich daarom ruwweg als 'de wetenschap van de levensduur' of 'de heilige kennis van het leven' of 'de wetenschap van een lang leven'.
De Ayurveda is een holistische traditie en manier van leven die ieder van ons kan helpen om ons vermogen tot welzijn op te eisen en te vieren.

Waarmee kan Ayurveda je helpen?

  Synchroniseer met je ware innerlijke natuur
  Eer en ontwikkel je sterke punten
  Stel je open en speel in op je uitdagingen
  Verander schadelijke tendensen
  Handhaaf het evenwicht in geval van tegenspoed
Met andere woorden, Ayurveda gaat niet alleen over het nemen van een kruidenformule en het wachten op de resultaten. In plaats daarvan moedigt Ayurveda je juist aan om actief deel te nemen aan je eigen reis naar genezing. Dit houdt in dat je leert over je relatie met de elementen en de unieke combinaties die ze creëren, genaamd dosha's, die we hieronder zullen verkennen. Laten we eerst eens kijken naar de achtergrond van Ayurveda.

Een korte geschiedenis

De beoefening van Ayurveda als geneeskunst gaat vermoedelijk al meer dan vijfduizend jaar terug, tijdens de Vedische periode in het oude India. De vroegste bekende verwijzingen naar Ayurveda en zijn zusterwetenschap, Yoga, verschenen in wetenschappelijke teksten uit de tijd genaamd "de Veda's".

Ayurveda beleefde een periode van voorspoed toen de Vedische teksten werden onderwezen en gedeeld, maar dit werd gevolgd door een bijna duizend jaar durende strijd om relevant te blijven in het kielzog van India's politieke strijd met verschillende binnenvallende landen, met name het Britse Rijk.  Desondanks hielden degenen die de Ayurveda aan de rand van de samenleving beoefenden de traditie in stand totdat India in 1947 onafhankelijk werd. Ayurveda dook toen weer op als een belangrijk systeem van gezondheidszorg dat tot op de dag van vandaag in India bestaat.

Tijdens de New Age beweging van de 20e eeuw begon de Ayurveda zich een weg naar het westen te banen, geholpen door de groeiende populariteit van yoga en oosterse spiritualisme. Dankzij de leer van gerespecteerde artsen en kruidendokters zoals Drs. Vasant Lad, Deepak Chopra en David Frawley heeft de Ayurveda bekendheid gekregen onder een groeiende populatie van gezondheidsbewuste mensen in de Verenigde Staten en over de hele wereld.

Ayurveda's definitie van gezondheid

Het Sanskriet woord voor gezondheid, svastha, is een staat waarin de geest, de ziel en de zintuigen harmonieus op elkaar inwerken om een gevoel van Zelf, welzijn en zelfs gelukzaligheid te ervaren. Het bereiken hiervan lijkt misschien een verheven doel, maar Ayurveda biedt een schat aan elegante en inzichtelijke hulpmiddelen om ons te helpen om dit doel te bereiken.

Ayurvedische Principes

Voordat je leert hoe Ayurveda je kan helpen, moet je eerst leren hoe je jezelf kunt zien vanuit een Ayurvedisch perspectief. De eerste stap is het begrijpen van enkele belangrijke Ayurvedische principes, lenzen waardoor de Ayurveda het universum bekijkt.

Deze Ayurveda-basisprincipes zijn fundamentele hulpmiddelen voor:

  Het interpreteren van de natuurwetten
  Het identificeren van verschillende gezondheidstoestanden of onevenwichtigheden
  Het in kaart brengen van een koers naar een beter welzijn
  Het onderzoeken van deze kernprincipes zal ook helpen om te illustreren wat Ayurveda zo'n tijdloze levenskunst en gezondheidswetenschap maakt.

De Vijf Elementen

Ayurveda herkent vijf elementen als de fundamentele bouwstenen van de natuur:

  Aarde

  Water

  Vuur

  Lucht

  Ether (Ruimte)

Elke stof bevat alle vijf deze elementen. In een bepaalde stof overheersen er typisch één of twee elementen over de andere.

20 Kwaliteiten

De Ayurveda identificeert ook twintig kwaliteiten (guna's) die gebruikt kunnen worden om elke stof of ervaring te beschrijven. Deze kwaliteiten zijn geordend in de volgende tien tegenparen:


Zwaar
Traag (saai)
Koud
Vettig
Vloeiend
Vast (densiteit)
Zacht
Stabiel
grof
Troebel (kleverig)


Licht
Scherp (doordringend)
Heet
Droog
Ruw
Vloeibaar
Hard
Mobiel
Subtiel
Helder

De guna's zijn essentieel voor het begrijpen van het ayurvedische principe dat graag toeneemt en dat tegengesteld is aan het evenwicht. Bijvoorbeeld, een persoon die bijzonder koud van aard is, die in een koud klimaat leeft, midden in de winter, zal waarschijnlijk een verergering van de koude kwaliteit ervaren. 

De remedie? Warmte in de vorm van verwarmend voedsel, warme dranken, verwarmende kruiden, rustgevende baden, knusse warme kleren en, indien mogelijk, een overvloed aan hartverwarmende ervaringen.

De dosha's en je Ayurvedisch profiel

Dan zijn er nog de drie dosha's (humeuren): vata, pitta en kapha. De dosha's, of een combinatie daarvan, kunnen worden geïdentificeerd in verschillende seizoenen, klimaten, landschappen, activiteiten, planten en dieren. Elk van hen belichaamt een combinatie van elementen en kwaliteiten om een functioneel recht - een energetische kracht van de natuur - te creëren.

Alle drie de dosha's zijn bij iedereen aanwezig, maar de verhouding tussen de drie varieert sterk van persoon tot persoon. Daar komen we zo aan toe, maar eerst volgt hier een overzicht van de essentiële aard van elke dosha.

 Vata

Vata is de energie van lucht en ether, beweging en impuls, creativiteit en verbinding. 
Vata in het lichaam
 Ademhaling, de pulsatie van het hart, spierbeweging, zenuwimpulsen, zintuiglijke waarneming, communicatie en ons vermogen om flexibiliteit, vreugde en expansief bewustzijn te ervaren.
Vata kwaliteiten
Droog, licht, koud, ruw, subtiel,  mobiel, helder

Pitta

Pitta is de energie van water en vuur, digestie en transformatie. 
Pitta in het lichaam
 Honger, digestie, absorptie, assimilatie, intelligentie, charisma,  moed, passie en ambitie
Pitta kwaliteiten
 Heet, scherp, licht, vloeibaar, penetrant, olie-achtig

Kapha

Kapha is de energie van water en aarde, structuur en cohesie, aarding en stabiliteit. 
Kapha in het lichaam
 voeding, groei, smering, regeneratie, vochtbalans, vetregulering, kracht, uithoudingsvermogen, geheugen en ons vermogen om compassie en tevredenheid te voelen.
Kapha kwaliteiten
 Zwaar, traag, koud, vettig, zacht, dens, zacht, stabiel, grof,  troebel
Ieder van ons heeft op elk moment een combinatie van deze drie doshas in het lichaam. Er is een combinatie van dosha's waarmee we geboren zijn, die in het Sanskriet onze constitutie, het ayurvedische lichaamstype of prakriti wordt genoemd. We hebben ook een staat van evenwicht (vikriti) die de dosha's vertegenwoordigt die in ons lichaam op een bepaald moment worden verhoogd. Als de dosha's zich ophopen buiten de gezonde grenzen (die bepaald worden door iemands constitutie), kunnen ze onze gezondheid verwoesten.

Het verschil tussen balans en disbalans

Het kennen van zowel je Ayurvedische constitutie als je huidige staat van {dis}balans is ongelooflijk nuttig. Deze kennis stelt je in staat om de meest elementaire onderdelen van je dag aan te passen, zoals hoe je traint of wanneer je eet, om je algehele welzijn beter te ondersteunen. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de dosha's die je constitutionele make-up bevatten en de dosha's die in je evenwicht kunnen zijn.

Je essentiële natuur begrijpen

Je essentiële natuur is je natuurlijke essentie en zoals eerder vermeld, is deze al bij de conceptie in je aanwezig en blijft ze constant gedurende je hele leven. Het vertegenwoordigt je natuurlijke staat van evenwicht en jouw blauwdruk voor een perfecte gezondheid.

Ayurveda herkent 7 fundamentele constitutionele types:

  Vata-Type: Een grotere hoeveelheid vata, minder pitta en kapha.
  Pitta-Type: Een grotere hoeveelheid pitta, minder vata en kapha.
  Kapha-Type: Een grotere hoeveelheid kapha, minder vata en pitta.
  Vata-Type: Een grotere hoeveelheid vata, minder pitta en kapha.
  Vata-Pitta-Type (of Pitta-Vata): Grotere hoeveelheden van zowel vata als pitta, een kleinere hoeveelheid kapha.
  Kapha-Vata (of Vata-Kapha): Grotere hoeveelheden van zowel vata als kapha, een kleinere hoeveelheid pitta.
  Tridoshic (of Vata-Pitta-Kapha-Type): Gelijke hoeveelheden van alle drie de doshas in het lichaam.
Je constitutie beïnvloedt je fysiologie, je voorkeuren en antipathieën, je neigingen en gewoontes, je mentale en emotionele karakter, en je kwetsbaarheid voor onbalans en ziekte. Daarom kun je leren hoe je je constitutie of je essentiële natuur kunt managen.   

Disbalans begrijpen

Het ontdekken van je huidige staat van evenwicht zal je het huidige niveau van de doshas in je systeem laten zien. In tegenstelling tot je constitutie, kan de huidige staat van evenwicht in de loop van de tijd veranderen als we ons door verschillende klimaten, verschillende seizoenen en de verschillende levensfasen stages of life.
* Een vata disbalans komt voor als de vata te hoog is. Dit kan leiden tot angst, angst, fysieke en emotionele vernauwing, ongegrondheid, slechte bloedcirculatie, constipatie, droge huid, barstende gewrichten, vermagering, slapeloosheid, trillen, beven en andere abnormale bewegingen.
* Een pitta disbalans komt voor wanneer pitta overmatig is. Dit kan boosheid, jaloezie, ontsteking, overmatige hitte, brandend maagzuur, losse ontlasting, migraine, uitslag, kneuzingen, bloedingsstoornissen, scherpe honger, een overactieve stofwisseling en slaapproblemen veroorzaken.
* Een kapha disbalans komt voor wanneer kapha overmatig is. Dit kan leiden tot hechting, hebzucht, weerstand tegen verandering, gebrek aan motivatie, zwaarte in de geest en het lichaam, overmatige slaap, depressie, een trage stofwisseling, congestie, het vasthouden van water, verharding van de slagaders, en de vorming van massa's en tumoren.
* Het is ook mogelijk dat meer dan één dosha op een bepaald moment uit balans is, of dat alle drie de dosha's uit balans zijn.
Zoals eerder vermeld, leert Ayurveda dat zowel stijgingen als dalingen in het evenwicht tussen de dosha's in evenwicht kunnen gebracht worden met tegengestelden. (Zie de twintig kwaliteiten tabel hierboven.) Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je pitta wordt verergerd. Je hebt de laatste tijd een kortstondig humeur, bent overdreven oordelend, en hebt enige zuurgraad in je spijsverteringskanaal. Met welke kwaliteiten moet je omgaan om evenwicht te vinden?

    A. Kwaliteiten die warm, scherp, licht, vloeibaar, verspreidend en olieachtig zijn.

    B. Kwaliteiten die koel, traag, zwaar, dicht, stabiel en droog zijn. 
Als je "B" zegt, leer je snel! Als we weten welke bepaalde kwaliteiten worden verergerd, kunnen we nog preciezer zijn in onze behandelingsstrategieën en specifieke praktijken vinden om de noodzakelijke tegengestelde kwaliteiten in ons leven op te nemen en zo een evenwicht te vinden.

Op welke dosha moet ik me richten bij het balanceren? 

Vergeet niet, als een van de dosha's uit balans zijn (en dat is voor de meesten van ons zo), zal je constitutie je niet het hele verhaal vertellen. Je huidige staat van evenwicht kan eigenlijk belangrijker zijn omdat het benadrukt welke dosha's je moet pacificeren om weer in balans te komen, en het kan je helpen om de meest effectieve behandelingsstrategieën voor je specifieke situatie te identificeren.
Er zijn natuurlijk een aantal universele principes in de Ayurveda: praktijken die over het algemeen worden begrepen als gunstig voor ons allemaal, ongeacht de constitutie of de huidige staat van evenwicht. Maar als je alleen algemene principes volgt, kun je onbedoeld het buitengewone vermogen van de Ayurveda beperken om jou en je veranderende behoeften specifiek te ondersteunen.

Voordelen van Ayurveda

Het mooie van de Ayurvedische benadering is dat het voor de beginner net zo elegant en intuïtief is als voor de doorgewinterde Ayurvedische beoefenaar. Voor degenen die relatief nieuw zijn in de Ayurveda, biedt de traditie een duidelijke weg naar verbeterd welzijn en vitaliteit. Dezelfde set van principes leidt de bekwame Ayurvedische beoefenaar naar krachtige remedies maar ook naar specifieke organen, weefsels en kanalen in het fysieke, mentale en energetische lichaam.
De kern van de ayurvedische benadering van welzijn is het idee dat het gelijke in evenwicht is en dat het tegenovergestelde in evenwicht is. Dus of we nu proberen de effecten van bepaalde aangeboren kwetsbaarheden te verzachten, of proberen een actieve onbalans te corrigeren, kunnen we de energie van tegengestelden toepassen om ons lichaam in de juiste richting te sturen. De twintig bovengenoemde kwaliteiten geven de meest eenvoudige illustratie van hoe het concept werkt, en hun groepering in tien paren van tegengestelden zorgt voor een vrij intuïtief begrip van hoe deze wijsheid in de praktijk kan worden toegepast.
Naast het traditionele aspect zijn er nog vele andere redenen waarom je geïnteresseerd zou kunnen zijn in het verkennen van een Ayurvedische levensstijl. Nu je je vertrouwd hebt gemaakt met enkele basisprincipes van de Ayurveda, gaan we een aantal praktische voordelen van de Ayurveda onderzoeken.

8 Gezondheidsvoordelen van Ayurveda

Het integreren van Ayurveda in je leven kan enorm gunstig zijn voor je algemene gevoel van welzijn, maar wat zijn enkele specifieke problemen waarmee het kan helpen? Laten we acht verschillende gebieden onderzoeken waarop Ayurveda je gezondheid kan verbeteren:

1. Preventie

De traditionele beoefening van Ayurveda wordt gebruikt om de oorzaak te behandelen in tegenstelling tot het symptoom. Het wordt daarom beschouwd als meer preventief van aard dan vele andere vormen van geneeskunde. Ayurveda kan u laten zien hoe u uw immuunsysteem te ondersteunen en het minimaliseren van de stress die vaak leidt tot onevenwichtig-heden en ziekte, het krijgen van de wortel van het probleem.

2. Dagelijkse Routine

Leren over Ayurveda kan je helpen om een dinacharya, of dagelijkse routine op te zetten, om je te helpen aarden, stabiel te voelen en klaar te zijn om de dag te beginnen. Je dagelijkse routine kan bestaan uit het reinigen van je tong bij het ontwaken, het dagelijks beoefenen van wat yoga of meditatie, en het regelmatig kalmeren van je systeem met een liefdevolle oliemassage.

3. Dieet & voedsel combinaties

Ayurveda heeft veel mogelijk-heden op het gebied van dieet en voeding om agni, het spijsverteringsvuur, te helpen optimaliseren. Het leren kennen van je constitutie en staat van evenwicht zal je helpen om te bepalen welke voedingskeuzes goed voor je zijn.

4. Yoga

Bepaalde asana's kunnen een verkoelend of verwarmend effect hebben op het lichaam. Het leren van yogahoudingen vanuit een Ayurvedisch perspectief is nuttig om te bepalen welke houdingen je optimaal welzijn zouden brengen.

5. Kruiden

Ayurveda heeft veel inzichten in de wereld van de kruiden-geneeskunde. Hoewel we altijd aanmoedigen om de hand te reiken aan een beoefenaar voor extra begeleiding, kan het ontdekken van meer over Ayurveda je helpen om te leren over Ayurvedische kruiden, evenals welke methode van het nemen van kruiden geschikt is voor jou.

6. Energie en vitaliteit

Ayurveda's benadering van energie en vitaliteit is veelzijdig, met een speciale focus op de gezondheid van je bijnieren. Door het ondersteunen van je bijnieren en het vinden van natuurlijke energiebronnen kun je actief blijven en doen waar je van houdt, zonder dat je daarna een klap krijgt of jezelf uitput.

7. Schoonheid

Het Ayurvedische perspectief op schoonheid richt zich op het hele wezen, lichaam, geest en ziel. Ayurveda heeft tips voor weelderig haar, een gladde huid en meer. De holistische benadering laat je van binnenuit mooi voelen.

8. Nachtrust

Een verrassend aantal uitdagingen in het leven wordt veroorzaakt door een onevenwichtige slaap. Of je nu meer of minder moet slapen, ayurvedische methoden kunnen je helpen je wakkere uren te verbeteren door je te helpen rustig en consequent naar bed te gaan.
Nogmaals, we moedigen je aan om je Ayurvedisch Profiel te ontdekken. Het is een eenvoudige vragenlijst die je binnen een paar minuten helpt om zowel je constitutie als je huidige staat van evenwicht vast te stellen. Misschien nog wel belangrijker is dat je resultaten een persoonlijke set van aanbevelingen en een uitgebreide bibliotheek van nuttige bronnen op maat van je specifieke behoeften zullen genereren. Je ayurvedisch profiel is bedoeld om te vieren wie je bent vanuit een ayurvedisch perspectief, en uiteindelijk is het ontworpen om je te ondersteunen in je streven naar een optimale gezondheid.
Tot slot willen we je graag een warm welkom bieden als je de wereld van de Ayurveda begint te verkennen. We hopen dat je het net zo inspirerend vindt als wij en dat we je kunnen ondersteunen en dienen in je ontdekkingsproces.